ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXIX

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

39-22

Дата реєстрації:

18.06.2019

Проголосовано:

26.06.2019 10:25:00

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    17
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    10

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 39-22



СОКАЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА

ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

XXХІХ сесія VIІ скликання

РІШЕННЯ



м. Сокаль



Про затвердження міської програми правової освіти та надання безоплатної правової допомоги населенню Сокальської міської ради на 2019 - 2020 роки    

 
Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою забезпечення права громадян України на доступ до правової інформації, міська рада

 

 

В И Р І Ш И Л А :

 

  1. Затвердити міську програму правової освіти та надання безоплатної правової допомоги населенню Сокальської міської ради на 2019 - 2020 роки, що додається.

  2. Фінансово-господарському відділу міської ради за наявності бюджетних призначень забезпечити реалізацію зазначеної Програми.




  1. Контроль за виконанням програми покласти на постійну комісію міської ради з питань законності. 


 

 

 

 

Міський голова                                                                               Вадим КОНДРАТЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

до рішення Сокальської міської ради від______________ 2019 року



МІСЬКА ПРОГРАМА ПРАВОВОЇ ОСВІТИ

ТА НАДАННЯ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ

НАСЕЛЕННЮ СОКАЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ НА 2019 - 2020 РОКИ

І.     Обґрунтування необхідності розроблення і виконання Програми правової освіти та надання безоплатної правової допомоги населенню Сокальської міської ради на 2019 - 2020 роки (далі - Програма).

Стаття 57 Конституції України забезпечує право громадян України на доступ до правової інформації, а стаття 59 передбачає, що кожен має право на правову допомогу, а в окремих випадках така допомога має надаватися безоплатно. Закон України «Про безоплатну правову допомогу» визначає, то безоплатна правова допомога надається визначеним категоріям громадян, зокрема малозабезпеченим верствам населення, дітям, ветеранам війни тощо, через мережу центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Місто Сокаль відноситься до юрисдикції Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі - Місцевий^центр (МЦ), який розташований в місті Червонограді. Через територіальну віддаленість вразливі верстви населення району не мають можливості звернутися до Місцевого центру, що суперечить статті 5 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», якою визначено принцип доступності такої допомоги. Населення громади мало проінформоване про те, що відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» вони мають право звертатися з письмовими зверненнями чи на прийом для отримання необхідної правової інформації та консультацій в органи місцевого самоврядування та до інших суб’єктів надання безоплатної первинної правової допомоги, а також на отримання безоплатної вторинної правової допомоги за рахунок держави у Місцевому центрі.

Таким чином, у територіальній громаді міста Сокаля, населення якої становить понад 21 тисячу осіб, існує проблема доступу до якісної безоплатної правової допомоги, а також низької правової обізнаності громадян про свої конституційні права. За результатами аналізу звернень мешканців міста Сокаля та північної частини Сокальського району до Сокальського бюро правової допомоги Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за перший квартал 2019 року для надання БІ ІД звернулись 429 осіб, 48 з яких потребували консультації щодо житлових питань, 40 - щодо сімейного права, ЗО - щодо процедури спадкування майна, 26 - щодо соціального забезпечення, 20 - щодо трудового законодавства, 19 - щодо земельних питань, 202 - щодо інших питань цивільного права.

  1. Мета Програми


Метою цієї Програми є розроблення та здійснення комплексу заходів правового, організаційного та економічного характеру, спрямованих на забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги осіб, які мають на неї конституційне право і потребують такої допомоги, а також підвищення загального рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти населення, набуття громадянами необхідного рівня правових знань, формування у них поваги до права, подолання правового нігілізму, особливо серед вразливих верств населення Сокальської міської ради.


  1. Завдання Програми


Основними завданнями Програми є:


  • забезпечення розвитку правової освіти населення Сокальської міської ради;

  • спрощення та розширення доступу до безоплатної правової допомоги для соціально вразливих верств населення;

  • проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії серед суб’єктів права на безоплатну правову допомогу, адвокатів, органів, уповноважених здійснювати затримання, арешт чи взяття під варту осіб, органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади та громадських організацій щодо державної політики у сфері надання безоплатної правової допомоги;

  • підвищення кваліфікації представників органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, організацій-провайдерів безоплатної правової допомоги.




  1. Строки виконання Програми


Початок дії Програми - травень 2019 року, закінчення - грудень 2020 року.


  1. Ресурсне забезпечення Програми


Фінансування Програми здійснюється на умовах договору шляхом надання субвенції державному бюджету за кодом Тимчасової класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів 250344 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів» за рахунок коштів міського бюджету в межах бюджетних асигнувань на бюджетний рік та інших джерел, не заборонених чинним законодавством, на транспортні витрати (відрядження) та інформаційне забезпечення (розміщення публікацій та аудіо-, візуальних матеріалів у засобах масової інформації, виготовлення поліграфічної продукції).


  1. Виконавець Програми, координація та контроль


Виконавцем програми є Червоноградський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги із залученням Сокальської районної державної адміністрації. Координація роботи з виконання Програми покладається на головного спеціаліста відділу «Сокальське бюро правової допомоги» Червоноградського МЦ з надання БВПД Уманську Христину Володимирівну. Контроль за виконанням Програми покладається на постійну комісію Сокальської міської ради з питань законності (голова - Кіраль Ігор Іванович). Звіт про виконання Програми подається Виконавцем щорічно до 16 березня включно.


  1. Очікувані результати виконання Програми


Виконання Програми дасть змогу:


  • підвищити рівень правової освіти населення територіальної громади міста Сокаля та рівень обізнаності суб’єктів права на безоплатну правову допомогу, адвокатів, органів, уповноважених здійснювати затримання, арешт чи взяття під варту осіб, органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади та громадських організацій щодо державної політики у сфері надання безоплатної правової допомоги;

  • спростити доступ до безоплатної правової допомоги для соціально вразливих верств населення району;

  • провести навчання представників органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, організацій-провайдерів безоплатної правової допомоги.




  1. Основні заходи із забезпечення виконання Програми


Проведення всебічної інформаційно-роз’яснювальної роботи серед суб’єктів права на безоплатну правову допомогу.

Організація та проведення комунікаційних заходів з питань формування правової культури населення та обговорення особливостей функціонування систем безоплатної правової допомоги.

Розроблення та поширення методичних рекомендацій, друкованих інформаційних матеріалів щодо функціонування системи безоплатної правової допомоги.

Проведення виїзних прийомів громадян в установах та організаціях Сокальської міської ради.

Висвітлення тематики функціонування системи безоплатної правової допомоги у засобах масової інформації міста Сокаля та Сокальського району.

Підвищення рівня правових знань працівників юридичних служб підприємств, установ, організацій Сокальської міської ради, посадових осіб місцевого самоврядування тощо.

 

Секретар міської ради _________________________________________ Ігор СИДОР



Додаток до Рішення Сокальської міської ради від_ №_

ЗАХОДИ,

СПРЯМОВАНІ НА РЕАЛІЗАЦІЮ ПРОГРАМИ НАДАННЯ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ

м. СОКАЛЯ У 2019 - 2020 рр.




































зп
Завдання Програми Найменування заходів Відповідальні виконавці/ залучені до виконання Терміни

виконання
1. Поширення            інформації

про право осіб на отримання          безоплатної

правової допомоги
Підготовка,                       виготовлення                         та                         поширення

тематичних оголошень, розміщення на будинкових дошках оголошень, дошках оголошень в громадських місцях, закладів та установ, у міському громадському транспорті
Сокальська міська рада,

КП

«Сокальжитлокомунсервіс»,

КП

«Сокал ьтепл окому ненерго», Відділ «Сокальське бюро правової допомоги»
Щоквартально
Участь фахівців відділу «Сокальське бюро правової допомоги»                                         у,                           засіданнях                                    сесій

Сокальської міської ради з метою поширення інформації про право осіб на безоплатну правову допомогу та діяльність/успішні практики відділу «Сокальське бюро правової допомоги»
Відділ «Сокальське бюро правової допомоги» Щомісячно                   (за

потреби)
2. Забезпечення               вільного

доступу           мешканців

Сокаля        до                 джерел

правової          інформації.

Спрощення       та

розширення           доступу до

безоплатної               правової

допомоги
Створення мобільних пунктів консультування та забезпечення їх роботи на базі організацій та установ:

1. КП «Сокальжитлокомунсервіс»
Відділ «Сокальське бюро правової допомоги» Відповідно                    до

спільного графіка (не менше 3 на квартал)
Моніторинг правових потреб мешканців Сокаля шляхом аналізу тематики звернень в органи місцевого самоврядування, виконавчої влади, публікацій у місцевих ЗМІ, бліц-анкетувань тощо в установах та організаціях Сокальська міська рада, відділ «Сокальське бюро правової допомоги» Щоквартально





 






















































    Підготовка, виготовлення та поширення серед мешканців Сокаля тематичних інформаційно- консультаційних матеріалів з актуальних питань правового характеру. Сокальська міська рада, відділ «Сокальське бюро правової допомоги» Щоквартально
Підготовка        та                          публікація                          тематичних

інформаційно-консультаційних                                матеріалів                                              з

актуальних питань правового характеру у газеті «Голос з-над Бугу»
Відділ «Сокальське бюро правової допомоги» Щомісячно
Підготовка, запис та трансляція тематичних радіопрограм правового характеру Сокальська міська рада, відділ «Соснівське бюро правової допомоги», «Радіо Сокаль» Двічі на місяць
Організація та проведення групових консультацій з правових питань для окремих цільових груп Відділ «Сокальське бюро правової допомоги» Щомісячно
Виготовлення та розміщення інформаційних стендів у приміщеннях Сокальської міської ради: Сокальська міська рада, відділ «Сокальське бюро правової допомоги» І-ІІ квартал 2019 Р-
Організація та проведення спільних заходів з метою інформування про основні положення законодавства, зміст та хід реформ, роз’яснення норм законів. Сокальська міська рада. Відділ «Сокальське бюро правової допомоги» Щоквартально
Організація та забезпечення роботи правових майданчиків під час проведення масових заходів Відділ «Сокальське бюро правової допомоги» Відповідно                    до

плану проведення заходів
3. Реалізація              заходів,

спрямованих  на

підвищення                  рівня

правової обізнаності та культури         мешканців

Сокаля
Організація та проведення навчальних семінарів з правової тематики для:

представників                         органів                     місцевого

самоврядування, депутатів міської ради, представників організацій та установ; цільових груп (за віковою, професійною, соціальною приналежністю);

- представників громадських організацій та ініціативних груп тощо.
Відділ «Сокальське бюро правової допомоги» Щоквартально
    Організація та забезпечення роботи Кіноклубу Відділ «Сокальське бюро Щомісячно





 































    документального кіно про права людини правової допомоги»  
    Організація та забезпечення проведення заходів, приурочених Міжнародному дню захисту дітей за участю дошкільних дитячих закладів м. Сокаля (за окремим планом) Відділ «Сокальське бюро правової допомоги» Червень              2019,

червень 2020
    Організація та проведення заходів у рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAY Відділ «Сокальське бюро правової допомоги» Листопад 2019, листопад 2020
    Організація та забезпечення проведення заходів у рамках Всеукраїнського тижня права Відділ «Сокальське бюро правової допомоги» Грудень              2019,

грудень 2020



 

 

 

 

 

 

                          Секретар ради                                                                                                 Ігор СИДОР